Кобилата Зейна е най-бързият кон в Асеновград. Конят и стопанинът му – Мюмюн Мехмедов се класираха първи на традиционните кушии в Асеновград. Празникът Тодоровден в града стартира още от ранните часове. Стотици любители на конете, гости на града и състезатели се събраха на поляната на изхода на Асеновград, в посока Кърджали.

Години наред в местността се провеждат кушиите, които се организират от Община Асеновград и ОП„Туризъм“ и Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II“.

За пръв път тази година участниците, които мериха конските сили, бяха едва 8. Надпреварата се проведе само с една гонка, при която най-отпред се подредиха Зейна и Мюмюн.

Мехмедов участва във всяка една кушия, проведена през последните 5 години. Това е втора победа за асеновградчанина и първа за младата кобила. По думите на Мюмюн тайната на успеха е пълният синхрон между човека и коня.

„Бях трети, но на финала успяхме и се класирахме първи. Най-важното нещо е синхронът между животно и човек, както и доверието помежду им. Конят е благородно животно и трябва да се уважава”, заявява пред наш репортер първенецът.

На второ и трето място се класираха Иван Стойчев и Иво Демерджиев.

Кобилата Тара пък бе удостоена с приза най-атрактивен кон. Собственикът й също се открояваше сред 7-те участника в конкурса. Георги Тенев бе избрал каубойска визия с типичните обувки и шапка като от уестърните. За да зарадва публиката той направи няколко демонстративни обиколки, а след това се впусна в полето, като „самотния рейнджър”.

Атмосферата – типична за всеки празник. От каруците ехтеше музика, а в двата края на поляната „цвърчеше” ароматна скара.

Какво още разказаха състезателите и организаторите може да видите във ВИДЕОТО: