Продължава устойчив спад на заболеваемостта, като отново пред последното денонощие излекуваните са повече от заболелите. Това подчерта здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов в ефира на Нова тв. 

"В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало - че трябва да пазим именно тези групи", посочи Ангелов, но побърза да добави, че все пак правителството се готви на най-лошия сценарий, тъй като всичко може да се очаква. 

Неспазване на противоепидмиологичните мерки според здравния министър е довело до смъртоносната зараза в хосписите в Русе и Варна. 

"Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим", подчерта проф. Ангелов.

Ангелов изнесе и данните, които вчера бяха обобщени за натоварването на болниците. Засега има само 847 пациенти, които са в болници, а едва 41 от тях са в интензивни отделения. Има готовност за разкриване и на още 2832 легла, но за момента министърът подчерта, че здравната система е стабилна и ще издържи, както от гл. т. на места, така и от гл.т. на консумативи. 

Министърът на здравеопазването отвори тема и за един от най-наболелите проблеми през последната година - липсата на адекватна медицинска помощ по въздух. Правителството планира да купи три медицински хеликоптера в рамките на проекта за модернизация на спешната помощ. В момента единствен вариант при неотложна нужда са хеликоптерите "Кугър" на Министерството на отбраната.

Министърът припомни, че проектът за реформа на спешната помощ е на стойност 163 млн. лв.

Проблем остава и преминаването на линейки, особено в малките градове. В големите населени места Ангелов подчерта, че специализираните автомобили ползват бус лентите. 

Ще бъде създаден Координационен център за насочване на пациенти, заразени с коронавирус. Той ще се намира в Инфекциозна болница. Там ще пристигат само линейки с пациенти със съмнения за коронавирус. След това ще бъдат пренасочвани към лечебното заведение, което да ги поеме.