Заведението за гироси в Пловдив Gyroland бе атакувано неведнъж от НАП през изминалата година. Фирмата „Атена трей ООД” многократно влезе в полезрението на приходната агенция. Досега под прицел бе обектът, намиращ се на булевард „Васил Априлов”, а отскоро данъчните са взели на мушка и новото заведение от веригата - това в Кършияка.

Фирма „Атена трей ООД” се сдоби с акт от 500 лева, именно след констатирани нарушения в обекта на булевард „България”. В средата на месец декември служители на приходната агенция са влезли в заведението. Направена е покупка, а след това е започнала и проверка. Направена е „стоп каса”, от която става ясно, че има разминаване между отчетената сума по касов апарат и наличност в касата. Несъответствието е било от 595 лева.

По обясненията на персонала, това са началните пари, с които заведението е започнало работа сутринта. Данъчните съставили акт на фирмата, а след месец на управата било връчено наказателното постановление. В него бил описан и размерът на санкцията – 600 лева.

Фирмата подала жалба за отмяна на постановлението в съда. Като мотиви са описани, че глобата е незаконосъобразна и неправомерна.

В заседание в Районен съд магистратите не се съгласили с твърдяното от жалбоподателя. По думите на съдиите, действията на проверяващите са били правомерни, а фактите и обстоятелствата в наказателното постановление безспорно доказани и правомерни.

В случая служителите на заведението са длъжни да въведат на фискалното устройство сумата, с която стартират работа. Това е въведено в нормативната уредба. Заради тези грешки  се налага глоба - за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лева, или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева.

Тъй като обаче това е първо провинение на фирмата по тази разпоредба на закона, съдът намалил наложената в началото глоба от 600 лева на 500 лева.

Решението подлежи на обжалване в Административен съд.

Припомняме, че фирмата се сдоби през месец април с още една глоба от 500 лева, наложена от НАП-Пловдив.

Два пъти хващат в крачка известни гироси в Пловдив, разминават се с минимална глобаИздадени са били и две наказателни постановления със санкции по 800 лева