Затворници от Бобов дол заливат административния съд в Кюстендил с жалби срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. В исковите си молби по Закона за отговорността на държавата те настояват за парични обезщетения заради лоши битови условия, нарушаване на човешките им права, дискриминация и др., съобщават от днес.бг .Исковете са за суми от 1000 до около 10 хил. лв.

Всички твърдят, че в резултат на действията на ръководството на затвора претърпяват притеснения, унижения, дискомфорт, тревоги, безпокойство, гняв, безсилие, стрес.

“Затворническата лавка не работи в дните около Коледа и Нова година, коети ни създава дискомфорт”, оплакват се вкупом петима лишени от свобода.

Други техни съкилийници пък са недоволни от порциона, който получават. “Храната е с лошо качество и на българите дават по-малък грамаж от на циганите, което е дискриминация”, твърдят осъдени.

“Не ми сменят чаршафите редовно, дават ми по-малко сапун и прах за пране от полагащото се”, жали се друг от затвора.

“Лошата питейна вода ми причинява тревога и безпокойство”, категоричен е осъден мъж.

Негов “колега” пък недоволства, че при зъболекар, в църквата и при пазаруване в лавката го водят с белезници на ръцете и краката, което му създавало неудобство.

Затворник настоява за обезщетение, защото след свиждане с приятел не му дали да си получи пържоли, лютеница, плодове, сирене и кашкавал, а му разрешили само да внесе торта, сок и паста за зъби.

“Пет месеца не мога да гледам телевизия. Сигналът е лош, а техникът не обръща внимание на оплакванията ми. Това ми причинява безпокойство, угнетеност и физическо страдание”, гласи друга от молбите до съда.

Рекордьор по внесени искови молби е 44- годишният Бисер Манолов. Той е осъден за убийството на кюстендилската сарафка Виолета Георгиева на 18 май 1994 г. при обир на 2 млн. лв.

Бившият полицай първоначално получава смъртна присъда, заменена след отмяната с доживотен затвор. Той е внесъл над 50 искови молби за последните няколко години, като двайсетина от тях са до Европейския съд по правата на човека.

Част от молбите му са отхвърлени, по други производството е прекратено, но на първа инстанция Манолов има и спечелени десетина дела, по които ГД “Изпълнение на наказанията” е осъдена да му плати различни суми.

Според служители в затвора част от осъдените до живот осмислят свободното си време с писане на молби и жалби до различни институции. Някои правели това под влияние на свои съкилийници с лидерски качества.

TrafficNews.bg