Приоритет ли са изграждането на паркове в Пловдив? Ако слушаме кмета Иван Тотев и градските власти това е цел номер 1 пред администрация. Нещата обаче почти винаги са различни между говорене и правене.  При изготвянето на новия Общ устройствен план няколко пъти бе подчертано, че ще се търси място за голям парк в район „Южен”, който се задъхва от строежи. 

Докато ландшафните архитекти търсят подобно място, от години огромен терен със статут на зелени площи стои запустял. Той се намира до хипермаркет „Кауфланд” близо до бул. „Никола Вапцаров”.  От години там не е сложена една пейка, тревите винаги са огромни, към това има и запустяло футболно игрище, което на практика е невъзможно да се ползва.

Ето какво пише и пловдивчанин до TrafficNews.bg:

„В най-населеният квартал в Пловдив има само един парк, който винаги е препълнен от майки с деца, и няма място за всички. Междувременно между блоковете зад Кауфланд има уникално междублоково пространство. Като кътче от рая. От години се опитват да строят кооперация, но жителите на близките  кооперации не им позволиха. Общината в момента нарочно не поддържа мястото, за да изглежда запуснато.Тревата в момента е избуяла и пространството може би гъмжи от кърлежи. Игрището, което се състои от 2 ръждясали врати е неизползваемо, защото има 30 сантиметра трева. Надявам се някой от общината да чете това. Подстригвайте тревата, но с косачка, която събира тревата, а не само да я окастрите и тревата да изсъхне, като в поле с пшеница .

 Сложете пейки и направете алеи за разходка и игрище за децата, за да могат децата ни да играят безгрижно. Засадете още дървета и направете лехи с цветя. Надявам се общината и кмета да се задействат и да започнат да поддържат това райско място, за да може всички жители на квартала и на града да му се радва пълноценно” .

Потърсихме и кмета на района Борислав Инчев за коментар,той заяви, че от 2 години за въпросното място има проект за детска площадка, като се чака финансиране от Голяма община.

„Наясно съм с тази зона. Ние смятаме, че е изключително подходяща за изграждането  на по-голям парк, защото е защитена от блоковете и там няма коли. От 2017 година имаме проект за детска площадка. Ако получим финансиране – веднага може да я стартираме. Аз също питам – приоритет ли са зелените площи в Пловдив и район „Южен”? Относно косенето, ако до края на годината там окосят още веднъж, за мен ще е успех. Явно от ОП „Градини и паркове” нямат ресурс за други места, освен за специално подбрани зони”, каза Борислав Инчев. 

На практика се оказва, че за да се превърне тази зона в използваме – детска площадка, пейки, алеи са необходими около 100 000 лева. Детската площадка ще струва не повече от 60 000 лева, поставянето на 10 пейки около 2500 лева, за алеите вече трябва да се направи проект, обясни Инчев.

Вместо Община Пловдив да търси „нови” зони за паркове, може да обърне внимание, на такива, които с малко усилия могат да се превърнат в чудесни места.