В Пловдив 10 деца от две детски гради са заразени със салмонела. Най-вероятно причината е консумация на развалена храна, доставена от фирмата за кетъринг. Разпоредени са спешни проверки по случая от здравната инспекция и Агенцията по храните.
Заразата е открита първо в детска градина „Червената шапцица", след което се оказа, че има още заболели в ЦДГ Каменица. Общо 10 са заразените, 3 от тях са в болница, а други седем на домашно лечение с антибиотици.

„Салмонелата може да бъде попаднала в храната от носител на салмонела, който е свързан с обработването на храната вторично, може и да бъде от неправилно съхранение на храната. Според нас единствената връзка с двете детски заведения е фирмата, която извършва кетърингово хранене на децата. За целта сме уведомили Агенцията по храните, която трябва да вземе мерки по компетентност.”, заяви за TrafficNews.bg д-р Милена Коларова от отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Пловдив
Както от фимата-доставчик, така и от детските градини отказаха коментар по случая. Пловдивчани обаче си задават въпроса – кой ще понесе отговорност за случая.

Предстои да бъдат изследвани още около 60 деца.

„Утре ще изследваме останалите три групи в „Червената шапчица”, сред които няма заболели деца, но се очаква да открием носители на салмонела.”, каза още Коларова.

Утре ще стане ясно колко още деца в Пловдив са заразени със салмонела.

 TrafficNews.bg