Бездомните в Пловдив изкараха празниците на студено по улиците на града. Единственият пловдивски приют, който да посреща и настанява останалите без покрив, се оказа препълнен и без персонал. Преди Коледа половината социални работници в дома получили предизвестие за съкращение.
Така в мразовитите празнични дни десетки бездомници, дошли да потърсят подслон и топла храна в приюта, били върнати обратно на улицата.
В празничните дни приютът се оказал без социални работници. След съкращението на работа останали само двама служители и управителят. Те почиват, а първият им работен ден е на 5 януари. Дотогава бездомниците не могат да бъдат настанявани и остават на улицата, съолщи Нова тв.
Всичките 20 места в приюта в момента са заети. 65-годишната Божана е последната настанена тук. Доскоро със сина й спали под терасите на жилищни блокове. „За Коледа сме много доволни. Имаше кебапчета. Имаше кюфтета, портокали, дрехи. Дадохани тук хората вълнени чорапи, шапки-мъжки, женски. Ще се моля на Господ дома тук да не го закриват. Иначе не знам”, каза тя.
От този година бездомните ще получават и по-малко храна. От тази година също така бюджетът на приюта е намален три пъти. Така за издръжката на един настанен тук от 7000 пада на 2400 лева. Приютът се финансира изцяло от държавата и не получава и стотинка от общината. Затова трябвало да бъде съкратен половината персонал, а общият брой на бездомните в Пловдив е 210.
TrafficNews.bg