Вчера бе монтирана термокамера на Летище Бургас. Тя се намира в санитарната зона в сектор "Пристигащи". Термокамерата е монтирана на тавана и не пречи на трафика. Това заяви д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас пред bTV.

Заради коронавируса от Китай в Бургас предстои монтирането и на втора термокамера.

"Разкриха се гранични здравни пунктове. От вчера имаме и термокамера. Термокамерата може да локализира пътник с висока температура. Тя не дава повече информация от инфрачервените термометри, но пести време. Термометрите се насочват срещу пътниците", каза още той. 

"Въведени са засилени мерки за контрол – при съмнения за болен в самолет или кораб, здравният експерт е първият, който ще се качи в превозното средство, за да прегледа пътник. Ще се разчита капитанът да оповести дали има болен", допълни д-р Георги Паздеров. 

На летището във Варна все още няма термокамера. Днес там пристигат 11 полета на летището във Варна. Пътниците се проверят с безконтактни термометри, които да отчитат завишена температура.

Трима под наблюдение за коронавирус в София, слагат нови термокамери на летищетоДържавата е предприела всички мерки за сигурност, уверяват институциите

В Пловдив с мерки срещу коронавируса, разполагат модерна термокамера на летищетоОт РЗИ разполагат екип, който ще следи пътниците, идващи на аеропорта