Със символична първа копка днес бе даден старт на строежа на най-големия касов център на Българската народна банка за цяла Южна България. За инвестицията от около 14 милиона лева е избран парцел на изхода на Пловдив в района на пътен възел "Скобелева майка", на метри от изхода на града и в близост до АМ "Тракия". 

В касовият център ще се извършват множество операции с пари в брой, като за целта ще разполага със строго охраняем трезор. Предвижда се в него да бъдат разположени и клонове на други търговски банки. 

Обектът ще бъде готов до 1 година и ще отвори между 150-200 работни места. Към момента в старата база на БНБ има около 20 души, но тъй като центърът ще трябва да обслужва цяла Южна България, тепърва ще се прави точна сметка какъв човешки ресурс ще е необходим за такъв мащаб. 

На официалната церемония по даване на начало на строителството на модерната банкова сграда с трезор присъства управителят на БНБ Димитър Радев, кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, както и представители на фирмите, които отговарят за проектирането и строежа на обекта. 

"Обеден съм, че проектът ще бъде реализиран по възможно най-добрият начин. Строителите са изградили първия касов център в София, така че съм сигурен, че това ще бъде един успешем проект. Работата по проекта отне повече от колкото очаквахме, но важното е да доведем тази работа до своя край", обясни Радев за стъпки до реализиране на Касовия център. 

Припомняме, че инвестиционното намерение датира от 2013, когато настоящата сграда на БНБ, която се намира в края на Малката главна, бе дадена на Община Пловдив чрез замяна с настоящия терен от 6,5 декара на бул. "Цариградско шосе". Проблеми с документи, статути и разрешително обаче бави строежът 5 години. Строител на обекта е ДЗЗД "Обединение "Тракия БНБ", в което участват "Калистратов груп" ООД и "Геострой" АД. 

Той ще бъде направен на имот от 6,5 декара на бул. „Цариградско шосе”, който бе даден на БНБ от Община Пловдив срещу сградата на банката на Малката главна. Въпреки че заменката бе направена през 2013 година, от държавната финансова институция досега са имали проблеми с документацията и статута на земята.

"Касовите центрове са един особен обект. Поначало касовото обслужване с монети и банкноти е една специална дейност, която предявява много високи изисквания. Обеден съм, че нашият касов център ще отговори на най-съвременните международните стандарти и изисквания от гледна точка на сигурност и надеждност", обясни Радев. 

Средствата за строежа на центъра са изцяло от бюджета на БНБ и по първоначални данни става дума за инвестиция в размер на 14-14,5 милиона лева. Освен това се предвижда зоната да се облагороди и озелени. Компенсаторно озеленяване е направено в район "Тракия" в парцела до магазин "Лидл", посочи районния кмет Димитров. 

"Мястото е комуникативно. Този център ще даде своята добавена стойност на града и целия регион. Благодарни сме, че БНБ предостави една знаковите гради в Пловдив. Благодарни сме за решението, че именно тук ще се направи този касов център, но това е и решение, което е следствие от всичко, което се случва в града", коментира Иван Тотев. 

Очаквайте подорбности за съдбата на бившата сграда на БНБ на Малката главна в Пловдив!

Вижте повече от първата копка на касовия център на БНБ в репортаж на TrafficNews:

Ето и визията на сградата: