Пореден пожар на незаконно сметище притесни хората от пловдивското село Труд. Снощи огънят обхвана боклуци в местността Ганчовица, които се намират само на няколко метра от последните къщи. „Цялото село е обгазено. Димът беше толкова гъст, че не се виждаше дори читалището в центъра на Труд”, сигнализираха TrafficNews от Инициативния комитет в селото. Хората разказаха, че боклуците са тлеели през цялата нощ. По думите им, това не е първият пожар на този терен. Мястото е общинска собственост и от 2015 г. е обявено от община „Марица” за пасище. Реално обаче от години там се изсипват боклуците на селото, които периодично някой услужливо пали.

„Повече от година Сдружение „Бъдеще за село Труд“ алармира за проблема, несъответствията и потенциалните заплахи. Сигнализиран е  кметски съвет на с. Труд, в който членуват кметът на селото, както и всички общински съветници. Но липсва чуваемост. Просто местната власт нехае и не си прави труда да измести сметището, за да не застрашава селото”, обясниха местните. Хората посочиха също, че в района има видеонаблюдение, което би трябвало да се използва, за да се установи дали палежите са умишлени. Въпреки това до момента задържани за тези деяния няма.  

Кметът на село Труд Красимир Минков потвърди, че имотът наоколо е пасище. Не успя обаче да даде категоричен отговор  дали самата площадка е отредена за сметище. Но, по думите му, няма друго място, където хората да изхвърлят зелената маса от дворовете си например. „Сметището е позиционирано на това място преди години. Нямам идея защо е избрано то. Не мога да кажа дали пожарът е умишлен, или вчера от високата температура се е запалило някое стъкло”, заяви Минков. Той разказа, че пламъците са забелязани около 20 часа снощи. За минути е пристигнал екип на пожарната. Поради силния вятър обаче сметището се разпалило много бързо. „Нямаше как да продължат да гасят. Заради бурята имаше и други пожари в района, както и изпадали клони, дървета. Момчетата отидоха да гасят друг пожар, който беше с приоритет, тъй като се бяха запалили стопански постройки. След това, около 23 ч. се върнаха отново и продължиха с гасенето. Овладяхме положението, въпреки че продължи да пуши. Тази сутрин отново дойдоха да гасят. Мисля, че няма проблеми. Наистина не е приятно за съседните къщи, които са в близост до площадката. Но няма заплаха за здравето на хората. От сутринта рано съм на място, за да наблюдавам”, категоричен бе кметът.

Той обясни, че в момента камерата в района на сметището не работи заради проблем със захранването. И при предишни пожари обаче не е уловила извършителите на палежите. Една от причините е, че те се случвали винаги в тъмната част на денонощието – или късно вечер, или рано сутринта. "Точно до самото сметище нямаме нито стълбове, нито захранване, затова и няма как отблизо да се наблюдава. Пък и там е доста оживено. Наблизо е пътят, в същата посока са и рибарниците, доста хора преминават. Така че, ако някой премине и хвърли клечка кибрит, няма как да се види”, разказа Минков.

Днес на място е направена проверка и от експерти на РИОСВ – Пловдив. „При проверката е констатирано, че са горели струпани растителни отпадъци в с. Труд, община Марица, на територията на бившето селско сметище, закрито със заповед на директора на РИОСВ – Пловдив през 2009 г. По информация от представители на общината пожарът е потушен в късните часове на 03 юли от ПБЗН. В момента на проверката е установено, че струпаният куп тлее, като отново е сезирана ПБЗН, а на кмета на община Марица е дадено предписание да се предприемат мерки за недопускане на ново възпламеняване”, съобщиха за медията от екоинспекцията.

И допълниха, че РИОСВ – Пловдив упражнява ежегоден контрол на населените места в общините от териториалния обхват на инспекцията. През годините на този терен са констатирани замърсявания с отпадъци, за което са давани предписания от страна на инспекцията, като през 2016 г. за нарушението е съставен Акт за установяване на административно нарушение на кмета на Община Марица. „РИОСВ – Пловдив ще продължи да упражнява контрол по случая, като при констатирани нарушения ще се предприемат съответните административно-наказателни мерки”, допълниха от екоинспекцията.