Замразено агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия се предлага като свежо по Великден, предаде NOVA. Същевременно българското производство продължава да намалява и скоро може да изчезне от масата ни, предупреждават животновъди.  

Между българските обори и щандовете, месото, което е предпочитано за Великден и Гергьовден, поскъпва близо 3 пъти. Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 6 лева за килограм в дните преди празника. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева. В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Т.е. от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти.

През последната седмица агнешкият бут се е продавал най-евтино – в Бургас – 11.40 лв./кг, а най-скъпо – в Добрич и Кюстендил - около 15 лв./кг. В търговската мрежа плешката струва от 11.20 лв. в Бургас, до 14.90 лв. за килограм във Варна. Хората обаче продължават да купуват - някои само бут, някои и цели агнета за пълнене, казват магазинерите.

Как се формира цената?

Хубавото агнешко най-напред изисква добри грижи за животните в самите ферми - балансирана храна и непрестанен труд покрай тях.

Високата цена в магазина обаче се дължи най-вече на печалбите на крайния търговец и в по-малка степен на работата на прекупвачите. Те обикалят фермите, изкупуват животните и после ги продават на магазините. Това е още един лев отгоре върху цената за килограм живо тегло. Цялата останала надценка отива в самия магазин.

Замразено агнешко от Австралия минава за прясно

Тази пролет пазарът отново ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от доставките за големите вериги са направени преди началото на годината, когато вниманието на контролните органи не е изострено. Замразеното месо не може да се познае по цената, защото повечето търговци го продават за свежо покрай празниците.

Ориентир може да е цветът - замразеното месо не е толкова бледорозово, а има сивкави оттенъци. "Трупчетата на животните също така изглеждат еднакво, все едно са правени по калъп", заяви Цветан Христов от Националната асоциация на животновъдите.

Преработватели вкарват и румънски агнета, които се продават за български. В северната ни съседка цената за килограм е с 2-2,5 лева по-малко, твърди Христов. Няма как да познаем румънското месо по външни белези, допълва той.

Когато стигне до трапезата обаче, българското месо има по-силен аромат на агнешко и превъзхожда стоката от чужбина. Затова и остава търсено, поне на този етап.  

"С годините намалява родното производство. Преди 30 години е имало 11 милиона овце-майки на българския пазар, в момента има 800 000. Не сме конкурентноспособни", заяви Цветан Христов.

Българското месо може да изчезне от трапезата ни скоро, смята Христов, като сред причините са голямата бюрокрация, малкото стимули и закъсняващите субсидии.

Румънците получават субсидии на килограм предадено количество, което стимулира тамошните производители и води до по-ниската пазарна цена, обясни Христов.  

Между 600 и 800 000 български агнета ще излезнат от оборите, за да стигнат до нашите трапези, смята животновъдът. Това не е достатъчно за потреблението.