Очаква ли се повишаване на цената на закуските, които консумираме? Отговор на този въпрос потърсихме от пекарните в Пловдив на фона на появилата се информация, че основните консумативи за баничките, кифлите и другите тестени изделия ще поскъпнат. Пред TrafficNews пекарят Димитър Йолтов коментира, че повишението на цените вече е факт. И това се забелязва още след поскъпването на свинското месо, което беше регистрирано в края на миналата година. 

"Цената на консумативите за производство на закуските се повиши. Но всички в България знаем, че има една скрита 10-процентова инфлация. Това се забелязва в цените на олиото, например. Както след всяко прибиране на реколтата, така и при прибирането на брашното. След кризата със свинското месо - кренвирши, наденички, всички консумативи, които ние ползваме за закуските са с нови по-високи цени от порядъка на около 10%", коментира Йолтов.

Друг мотив за поскъпването на тестените изделия е и увеличението на осигуровките на фона на увеличената минимална работна заплата. За това смятам, че едно 10-процентно увеличение на цените е съвсем нормално, смята пекарят. Дефакто ако баничката варира на цени от 1,20-1,40 с оскъпяването тя вече е с цени около 1,30-1,50.

Какво още разказа за поскъпването на закуските Димитър Йолтов, вижте във видеоматериала: