"В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки”. Това каза на пресконференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е на официално посещение по покана на колегата си Томаш Петричек. В рамките на визитата тя разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

"Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за туристи от Чехия, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС”, каза Захариева. От петък стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

"България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма”, каза и чешкият външен министър Томаш Петричек.

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия.

През 2019 г. стокообменът между двете държави бе на стойност 1 милиард и 560 милиона евро, като бележи увеличение от 14% спрямо предходната година. Българският износ към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро – увеличава се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи ръст с 11%.

Захариева и Петричек констатираха, че е налице сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.

"С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване. От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните”, изтъкна Захариева.