Купони за обяд в училищата на ниски и високи цени пуснаха фирмите за кетъринг и това веднага раздели децата на бедни и богати. Така родителите трябва да избират дали да купят меню за 2,50 лв., или 3,50 лв., за да може хлапето им да бъде сито преди да започнат часовете в занималнята.

За разликата от левче едните малчугани могат да похапнат за основно спаначена каша със сирене, а за другите има карначета с гарнитура.

"Разликата в менютата е в грамажа на основното. Те са направени съгласно с рецептурника, в който има два варианта за приготвяне на менютата – едното е на 150 грама, другото на 200. С нищо не сме си превишили правата", обяснява пред "Монитор" Камелия Николчева от кетъринг фирма.

Тя твърди, че качественото на храната едно и също, а продуктите се доставят от един и същ производител.

Николчева обяснява още, че преди да пуснат новите купони са постъпили оплаквания, че грамажът на порциите е бил твърде малък.

"Те са провокирани от това, че децата остават гладни, защото не са научени да ядат готвени ястия вкъщи", настоява тя. Поради тази причина във второто меню се набляга на сухата храна – пържоли или пилешки шишчета с гарнитура например.

В същото време обаче родители се оплакват, че съученици на децата им се подиграват, че ядат от евтината храна.

"Миналата седмица бях забравила за купя електронни купони и мъжът ми взе хартиени в училището, но не знаеше че има различни менюта. Вечерта синът ми ми разказа, че децата в класа му се подиграват, че яде от храната за бедни", оплаква се майка на ученик.

Тя споделя, че смята занапред да купува вече само от купоните от 3,50 лв., въпреки че синът ѝ предпочита повече основните в по-евтините варианти.

"Принудена съм да му вземам купони от 3,50 лв., не искам децата да му се подиграват, че яде ориз с месо, а не пилешки шишчета", заяви още жената.