Само за последния месец по пътищата на страната са загинали 57 души, а 369 са били ранени, сочат данните на КАТ.

Статистиката на "Пътна полиция" обаче не е окончателна и ще бъде обобщена официално след края на месеца. Засега тя сочи, че от началото на юни досега загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали.

От "Пътна полиция" правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.

"Една от основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство", обяснява пред Нова тв гл. инспектор Калоян Драганов.

От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни.

"Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия", настоява Диана Русинова от Институт за пътна безопасност.

За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки.

"Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии, като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя", поясни гл. инспектор Драганов.