Застрашената бедстващата птица от изчезващ вид е намерена от служители 61-ва механизирана бригада - Карлово. Военнослужещите от първи механизиран батальон на втора рота забелязали бедстващо премръзнало животинче на стадиона в поделението, докато водели занятие по физическа подготовка. Тъй като в групата трениращи има военнослужещи ловци, те веднага са направили връзка с обявата за търсещата се изчезнала птица от Природозащитен център „Дуранкулак”. Това оповестиха в социалните мрежи от поделението. 

Младши сержант Кирил Костов Нончев и редник Иван Петров Узунов са загърнали животинчето в камуфлажната си шуба и го предали на медицинския лаборант старши сержант Ивайла Бичева от медицинския пункт в Карлово. Тя веднага се свързала със Спасителен център за диви животни – „Зелени балкани” в Стара Загора. Оттам били получени инструкции как да се действа и захрани птицата за да не й се навреди. 

Плешивият ибис е бил предаден на доктор Руско Петров от Спасителния център за диви животни, откъдето веднага изпратили екип. Птицата е с големина на дребна черна пуйка, около 80 см, и има характерен дълъг извит клюн. Има цветни пръстени на двата крака. Тъй като е била изтощена, тя е допуснала близък контакт със спасителите си. 

Вероятно плешивият ибис произлиза от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите, където е изчезнал преди три века. Той е изключително застрашен вид, от който единствената дива популация е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия.

Екземплярът е уникален за България, тъй като досега в страната няма регистриран плешив ибис.