От днес, 25 март, камерите на тол системата автоматично разпознават автомобилите с валидна електронна винетка.

До 1 юни пък е срокът за свързването на системата с КАТ, така че и пътните полицаи да проверяват електронните винетки. Към момента те контролират само хартиените.

Що се отнася до толуването на камионите и автобусите, регионалният министър Петя Аврамова посочи, че се проверяват второ- и третокласните пътища в обхвата на тол системата, за да се определят участъците с нулеви ставки заради лошо състояние.

10800 от общо 20000 километра републиканска пътна мрежа ще започнат да се таксуват от 16 август т.г. и таксите за тежкотоварните автомобили и автобусите ще са за изминато разстояние, а не за време, както е сега.

Министърът увери, че няма пречки системата да стартира в определения от закона срок, въпреки призива на бизнеса тя да бъде отложена с една година.

Шефът на ПИМК за ТОЛ таксите: Това е убийство за българския потребител, стоките ще поскъпнат драстично82% от пътищата в България ще се заплащат между 47 до 95 стотинки на километър

От 18 филиийки в един хляб тол таксата ще изяжда три, предупредиха превозвачиТранспортният бранш плаши с протести, ако въвеждането на новата система не се отложи за 2020 г.