Общо 2. 342 милиарда лева изтеглиха над 64 000 вложители в Корпоративна търговска банка за една седмица, показва информацията на Фонда за гарантиране на влоговете.

Вчера до 17 ч. 4000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 117 млн. лв. Засега обаче не е ясно каква част от сумата клиентите изтеглят на каса, прехвърлят по сметки в други банки или запазват на влог в разпределената им обслужваща банка.

Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти. Това на практика означава, че до момента са изтеглени 65 % от всички гарантирани средства и че близо 190 000 вложители в банката, чийто лиценз бе отнет на 6 ноември, все още не са потърсили парите си.

От днес с парите си трябва да разполагат и всички клиенти на банка "Виктория". Сметките им са блокирани вече 6 месеца. Те ще могат да си използват картите за да теглят пари от сметките си. Освен за хората с лични влогове запорът на банката създаде сериозни проблеми и за фирмите, чиито пари останаха блокирани, а с това и заплати на служители и средства заматериали.

Депозитите във „Виктория” са за 285 млн. лв. Основната част от тях са над гарантирания минимум, но в случая това е без значение – всеки влог ще бъде изплатен. За тегленето над 2000 лева обаче ще е нужна предварителна заявка – от 2 дни. Същото важи и за валутните превод.

От Банката са категорични имат достатъчно пари да плащат още от тази сутрин!

TrafficNews.bg