Усилени строително-монтажни дейности текат по склоновете на Хълма на освободителите. Дейностите по проекта за възстановяване и облагородяване стартираха в началото на ноември миналата година, а в момента зоната се е превърнала в строителна площадка, обсадена от багери и работници. 

Днес от районната администрация на "Централен" са извършили щателна проверка върху дейностите на Бунарджика. Ремонтът е на стойност 2 милиона лева и е поверен на "Драгиев и Ко", а срокът за изпълнение е до 30 октомври 2019. Бързите темпове на изпълнение са забележими и с просто око, като вероятно желанието на градската управа е да форсира дейностите и хълмът да бъде готов предсрочно, за да посрещане в добро състояние туристите през лятото, като се очаква, че напливът ще бъде голям заради председателството на Пловдив като Европейска столица на културата. Започната е работа по настилките на алеите, строително скеле е разположено по римските виадукти, които ще бъдат напълно възстановени. Преобразяването на хълма ще включва и отварянето на панорамно кафе на върха на тепето, както и безплатен Wi-Fi в зоната. 

Дейностите по рехабилитация и социализиране на хълма бяха подложени на широко обществено обсъждане през лятото миналата година. Планът за облагородяване на тепето е дело на „Ателие ДУО“ с автор арх. Пламена Андонова. От гледна точка на инфраструктура в него е залегнало да бъде възстановена и подновена алейната мрежа, като освен настилките ще бъде предвидена подходяща и достъпна среда за хора със специфични потребности, ще бъдат укрепени предпазните парапети, ще бъде поставено ново енергоспестяващо LED осветление по подобие на светещата основно алея на Младежкия хълм, видима от километри.

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена, а всичко това вече е в процес на промяна. 

Една от атракциите, които бяха предвидени в района, е влакче, което да вози пловдивчани и гости на града до върха на хълма. То беше закупено по отделна обществена поръчка за стойност малко над 180 хиляди лева. То ще започне да функционира от пролетта, а цената на билета ще бъде 1 лев. 

Пуф-паф! Влакчето до Альоша потегля СНИМКИСкоро ще пием кафе на върха на тепето

Старият ТИЦ, който години наред бе разположен до Централна поща, пък ще бъде поставен на обръщалото на влакчето. Идеята е бившия информационен център да се използва като кафене, което ще продължи да бъде управлявано като търговски обект от ОП "Старинен Пловдив". Проектът ще бъде изпратен от администрацията за мнение и оценка от НИНКН, посочи Тотев днес. Ако всичко мине безпроблемно, градоначалникът анонсира, че следващият сезон пролет-лято обектът ще отвори, като това ще се случи паралелно в пускането на влакчето. Днес стана ясно, че е взето решение да не се пуска влакчето през тази година, заради идващата зима. 

Пловдивчани пият кафе в ТИЦ, който се мести от пощата на Альоша! Влакче ни кара до него СНИМКИ и ВИДЕО200 кв.м. търговска зона обособяват на Бунарджика