Българският Ветеринарен Съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти. След интервюто с  проф. д-р Иво Петров, който казва, че ново лекарство дава надежди за успешно лекуване на COVID-19, има засилено търсене на продукта, който се използва за лечение на краста при животните. 

 Като практикуващи ветеринарни лекари, ние сме много загрижени, както за здравето на нашите пациенти- животните, така и за здравето на хората. Както е казал преди много години, уважаваният от нас проф. д-р Георги Павлов: "Хуманният лекар лекува човекът, а ветеринарният човечеството ". Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие, във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина. Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Ние от Български Ветеринарен Съюз смятаме, че подобни телевизионни изявления, в тези времена, когато хората са уплашени, неправилно информирани, могат да предизвикат вълна от масова неправилна употреба на Ивермектин, която да доведе до по-страшни последици, дори смърт на хора.

След излъчване на интервюто по БНТ и Нова телевизия, започна масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринарномедицински продукти.       Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози.

Подобни интервюта, могат да доведат до неправомерна употреба на Ивермектин с твърде пагубни последствия за хората, предупреждава д-р Димитър Яновски, председател на Българския ветиринарен съюз.