По-лесно отстраняване на главния прокурор и защита на тези, които го разследват за извършени престъпления – това са част от препоръките на Венецианската комисия по отношение на отчетността на Обвинител №1 в България. Конституционните експерти на Съвета на Европа посочват в своята позиция, че предлаганият от управляващите механизъм за суспендиране не е достатъчно надежден и, освен това, ненужно обхваща и председателите на върховните съдилища.

Те посочват, че готвените законови промени не решават проблема с невъзможността да се води независимо разследване срещу главния прокурор при евентуални съмнения, че е извършил престъпление. По думите им това прави българският Обвинител №1 недосегаем, пише BTV новините. Въпреки че има опция за импийчмънт, експертите са на мнение, че механизмът трудно ще работи на практика, защото той има огромно влияние в прокурорската система и във Висшия съдебен съвет. В позицията им се допълва, че няма как при такава ситуация държавното обвинение да води обективно разследване, а трима членове на ВСС да поискат процедура по суспендиране.

По думите им суспендирането на председателите на Върховните съдилища от Пленума на ВСС, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и на българската Конституция. Венецианската комисия предлага главният прокурор да не работи по случаи, в които е замесенo неговото име. Както и да се осигури на членовете от ВСС, които не са от прокурорската квота, да внасят искане за суспендиране на главния прокурор.

Юристите от Европа са на мнение, че трябва да се намали необходимото мнозинство за внасяне на искане за отстраняване на Обвинител №1. Отвъд законовите промени, Венецианската комисия предлага да бъде направена комбинация от институционални промени и нови правила в политическата култура на страната. Експертите са против против импийчмънт на шефове на ВАС и ВКС по установения регламент.