Вдигат заплатите на администрацията с 30%

Увеличение ще има в 28 държавни институции

България 03.08.2020 21:22 3533 4
Вдигат заплатите на администрацията с 30%

Правителството вдига заплатите на администрацията в 28 държавни институции с 30%, става ясно от проект за промяна на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрацията, която е публикувана за обществено обсъждане на портала на Министерски съвет.

Повишението трябва да стане факт в срок до 31 август 2020 г., пише в наредбата, като е посочено, че ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер.

В мотивите за повишението на заплатите на чиновниците е посочено, че договорката за това е направена по време на Коалиционния съвет и одобрените от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза от коронавирус.

Увеличават се заплатите в НОИ, Басейнови дирекции, Министерство на туризма в дирекция "Морски плажове", НАП, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Държавна агенция за закрила на детето, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания, Агенция "Митници", БАБХ, ГИТ, Медицински надзор, Агеннция по лекарствата, НЗОК, Агенция по околната среда, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, ДНСК, Министерство на културата - Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културата, Български институт по метрология, Национален институт за помирение и арбитраж, РЗИ, РИОСВ, Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към МТСП, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Комисия за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация.

Сред мотивите за увеличаване на заплатите на администрацията е посочено, че се увеличават разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица.

Става дума за администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето, пише в постановлението.

Изпълнението на поетия ангажимент предполага, освен изпълнение на законовите бюджетни процедури, и създаване на нормативна възможност за номинално увеличение на заплатите на заетите в горепосочените администрации. Предлаганото допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация би позволило еднократно определяне на нови размери на основните месечни заплати на служителите, по-високи с не повече от 30 на сто от досегашния размер, обясняват в наредбата.

Обществени консултации ще са с продължителност 14 дни, пише dir.bg. Съкратеният срок е обусловен от необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин.

От формуляра за частична предварителна оценка на въздействието, както и от доклада за приемане на наредбата, не става ясно колко ще струва на бюджета това увеличение.

Изпрати новина