Все повече предприемачи се ориентират към създаване на места за къмпинг, вместо да леят бетон и да предлагат престой между стени и тавани. Неминуемо моделът за настаняване сред природата работи успешно от години на Черноморието, но все повече се разпространява и в цялата страна. 

Извън бреговете на Черно море, дивото къмпингуване остава разрешено. Планините са предпочитано място за отдих сред природата и приключенски настроените опъват палатки буквално навсякъде, но очевидно все по-често се търсят варианти за облагородени кътчета, където можеш да си заредиш телефона.

Миналата година бе анонсирано, че край Пловдив започва изграждането на най-големия глемпинг комплекс у нас. Идеята в глемпинга обаче е, луксът и къмпингуването да вървят ръка за ръка. Все още базата се изгражда и няма яснота, кога ще отвори за клиенти.

Междувременно в момента е обявено ново инвестиционно намерение за изграждане на къмпинг по пътя между Първенец и Храбрино, научи TrafficNews. Тази зона от Родопите е много посещавана освен от постоянно живущи в близките планински населени места, летуващи в Дедево, Бойково, Ситово, Лилкова, така и от туристи. 

Идеята на собственик на терен от 2,5 декара в местността "Тъмшлъка" е да използва имота си платено, като устрои необходимите за къмпингуане условия - вода, ток, санитарни помещения, охрана и търговски обект. Мястото е с излаз към главния път от една страна с Тъмрашка река от другата, като именно близостта до реката е привлекателна за терена. На него инвеститорът планира да оформи зони за каравани, на палатки и кемпери. 

Теренът обаче попада в защитена територия и защитена зона по Натура 2000 ”Брестовица”, така че предстои експерти от РИОСВ-Пловдив да дадат становище дали ще подлеци на екологична оценка. 

Уклонът към подобни "изградени" места за къмпинг идва във връзка именно с условията на пребиваване. По-смелите туристи търсят места с течаща вода, но ток отново няма и се разчита на генератори или просто на светлина от фенери, челници, прожектори или огън. Такъв вариант обаче не се нрави на всички, особено когато става дума за по-дълга почивка. 

За съвсем придирчивите пък са именно глемпинг комплексите, които обикновено разполагат с луксозни палатки или друг тип временни съоръжения, които опитват да докарат от една страна чувството да си сред природата, но все пак да разполагаш с всички цивилизационни удобства. 

Дали къмпингите край Пловдив ще спечелят аудиторията предстои да видим. Те имат сериозна конкуренция в лицето на хотели, почивни бази и хижи, а не на последно място и от мераклиите да се справят и оцеляват сами в уединена среда, далеч от всякаква цивилизация. 

Бизнесмен създава първия по рода си луксозен глемпинг комплекс в ПловдивВисоки технологии, природа, лукс и атракциони ще приканват туристи в града под тепетата