Възрастна жена от ловешко остана на улицата без дом и спестявания след смъртта на съпруга си. 82-годишната баба Йовка от село Казачево твърди, че е измамена и че са се възползвали от нейната безпомощност. Десети ден за нея се грижат роднини от селото, съобщи Нова тв.

"Нямам нищо – на улицата съм. То беше наскоро, след като почина мъжът ми, бях много разтревожена и не съм си и помисляла, че може да се случи топва нещо", казва баба Йова.

30 години от живота си Йова Атанасова е работила в троянската поща. Има проблеми със зрението. В къщата си живее до преди седмица. Съпругът й почива в края на декември миналата година. За погребението помагат услужливите й съседи – рентгеноложката в троянската болница д-р Жанета Кушева и нейният мъж Павел. Започват да се грижат за възрастната жена, като тяхна роднина заживява с баба Йовка.

"Тя ме ограби и като случая с този грабеж се отнасяха много зле с мен. Искам лекарства – те отлагат. Струва и се, че започнаха да ми слагат опиуми в шише. В кафе. И все ходих при комшийката да го изследва. Опитват се да ме ликвидират. Тази свекърва на Женя ме ограби, мами ме. Като в концлагер. Исках да си отида при кучето да легна. Голям тормоз, а уж ще ме гледа, а аз можех да се гледам", казва Йова Атанасова.

Преди събитията, за която възрастната жена разказва, тя е заведена при нотариус, където упълномощава съседката си да разполага с нейните средства и тези на покойния й съпруг. "Донесе ми листи да си сложа палеца на белите листи. Все си мисля, че е заради парите за пенсията ми", казва още тя.

След като незрящата баба Йова се подписва с палец в нотариална кантора, с пълномощното рентгеноложката дарява на себе си къщата на старицата. Прехвърля и всичките й спестявания по своя сметка – малко над 13 000 лева. Сега, възрастната жена е без дрехи, пари и лични вещи в дома на свои роднини в Казачево. Братът на покойният й съпруг е единствен техен наследник, тъй като баба Йова няма деца.

"При нас дойде, взехме я. В ето тази стая я настанихме. Много е травматизирана. Нямаше дрехи. Аз се обадих на една комшийка. Викам й да помогне, ако има нещо. Тя донесе половин чувал нови фланели", казва Павел Атанасов – брат на починалия Милчо Атанасов.

За съдбата на баба Йова разбират всички от село Казачево. Оказва, се че в хода на процедурата по прехвърляне на имота са извадени документи от кметството, поискани от Жанета Кушева без знанието на кмета. Секретарката е била принудена.

"Тя е преснела старото, извадила го е от компютъра. Сигурно не ги е попитала защо им е. Тя каза, че щели да я пребият. Дали се е уплашила, дали защо го е дала… Не знам. А, не е трябвало. Щом няма моя подпис – това е невалидно. Цялото село остана възмутено. За мен има някакви задни мисли", казва Иван Диков – кмет на Казачево.

"Тя, все така си го прави. Слага на едното пълномощно, на декларации, те са много неща, които се правят за пълномощно. Със собственият си палец подписа всичко с тампон, който притежава нотариуса", казва д-р Жанета Кушева относно пълномощните с палеца на баба Йова.

Д-р Жанета Кушева не отрече, че е дарила сама на себе си къщата на баба Йова. Не отрече и че е прехвърлила по своя сметка всичките спестявания на възрастната жена и покойния й мъж.

Със случая на баба Йова се заема ловешки адвокат, който живее в селото.

"Баба Йовка оттегля всички пълномощия, по отношения на нея. Определено, смятам да заведа едно гражданско дело за разваляне на дарението и смятам да внеса материали в прокуратурата за евентуално извършено престъпление", казва адвокатът Стефан Гецов.