След първите регистрирани 4 случая на коронавирус в Плевен и в Габрово, излязоха и съмнения за възможна италианска връзка за заразата. Оказа се, че в Плевен, в хотел “Балкан” са настанени около 60 специалисти за строителството на “Балкански поток”, съобщава "Труд".

“Част от строителите са и в частни квартири, имаме и много студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки фирми”, заяви кметът на града Георг Спартански. А здравният министър Кирил Ананиев и вицепремиерът Красимир Каракачанов отбелязаха, че “рисковият контингент – чуждестранни работници от Италия се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване ще бъдат изследвани за коронавирус”.

Все още нулевият пациент за България не е установен, стана ясно от изявление на Националния щаб срещу коронавируса. В Плевен и в Габрово до второ нареждане са затворени всички училища, детски градини и ясли.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно правителствено заседание в неделя и разпореди министрите да са на разположение 24 часа заради заразата. Една от първите мерки срещу заразата бе да се забранят масовите мероприятия като кино, театри и др. и да се спре износа на маски и защитни облекла от България. Борисов даде нареждане наши фирми да работят на 24-часов режим, за да обезпечат нуждите от маски и предпазно облекло в болниците. А МВР и ДАНС да следят за спекула и злоупотреби с изкупуване на медицински материали.

Както вече стана ясно, само за ден броят на заразените в Гърция е нарастнал с 21 души. Общият брой на пациентите с коронавирус в южната ни съседка е нараснал до 66. Но най-кризисната точка в Европа остава Италия.

Здравният министър Кирил Ананиев отиде лично в Плевен и Габрово, където има доказани случаи на коронавирус. В болниците със случаи на COVID-19 се обявява специален режим. Засега те са в УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, Плевен и МБАЛ “Д-р Тота Венкова”, Габрово. В Габрово броят на контактните лица, които подлежат на изследвания, е 140. В Плевен все още не е окончателен броя на контактните лица. Общо 254 са болничните листове с карантина за коронавируса в цялата страна, докладва министърът на социалната политика Деница Сачева.

От 00.00 часа на 8 март са обявени 2 случая на коронавирус в Габрово и 2 случая в Плевен. Пробите на 27-годишния мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово са били потвърдени през нощта. Установен е коронавирус при 61-годишен мъж от Плевен с белодробно заболяване, както и при жена – медицинска сестра от Габрово.