Финансовият министър Владислав Горанов е възложил на държавното дружество „Информационно обслужване” да направи пълна проверка на системите на НАП, за да се предотврати евентуален нов пробив.

„Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключително добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност”, заяви Горанов, цитиран от БТВ.

Тепърва ще установяваме какви точно и на кого са пропуските. В годините сме инвестирали в нова техника и съоръжения, но както се казва, като се обърна каруцата, пътища много“, коментира още финансовият министър. Горанов подчерта, че дори човек да е подал декларацията си към НАП в хартиен вариант, неговите лични данни са трансформирани в електронен вариант.

„Данните, които се съхраняват, са с цел анализ на икономическото състояние на данъчно-задължените лица и за контролните действия, които извършва НАП. Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид“, обясни той. „Това е както все едно някой, ако влезе във вашия компютър, всичко, което сте писали през последните 10-15 години върху диска, може да бъде прочетено. Това не са работни действащи файлове на НАП”, каза още министърът.