Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете. Това зяви началникът на отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод иконом Николай Георгиев, предава "Труд". 

Така той отговори на призива на Националния изпълнителен комитет на партия "Национален фронт за спасeние на България" (НФСБ) за канонизация на Апостола.

Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

Въпросът обаче е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

Всъщност убийството, което се оказва "препъникамъкът" пред обявяването на Васил Левски за светец, не е на дете, а на млад мъж. То е извършено на 14 август 1872 г. в дома на чорбаджията Денчо Халачев в Ловеч. Убитият е 24-годишният слуга Стойчо Гиргинов. Според една от версиите, той напада Апостола и се опитва да го удуши. При самоотбрана Левски го намушква с кама.

Историците обаче не са единодушни за истината за това убийство. Според едни изследователи, писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят.