Кърджалийският окръжен съд отмени мярката "Забрана за напускане пределите на Република България" на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан.

Ограничението за пътуване в чужбина беше наложено от Окръжна прокуратура, след като срещу политика беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа, станала на разклона за село Загорско на 14 април.

Съдът приема, че забраната за напускане на пределите на страната се явява прекомерно ограничение.

"Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина", са мотивите на магистратите.

Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вчера Местан пусна жалба срещу паричната си гаранция от 10 хил. лева, но съдът не я уважи, а го задължи до 15 април да внесе парите, за да остане на свобода.

Преди два дни лидерът на ДОСТ получи обратно и книжката си, след като съдът първоначално му я отне.

Цацаров поема лично разследването срещу Лютви МестанСпоред него делото е с фактическа и правна сложност

Местан с още претенции към съда. Иска правото си да пътува в чужбинаЛидерът на ДОСТ внесе жалба и за наложената му парична гаранция от 10 хиляди лв.

Върнаха книжката на Местан!Според съда липсва яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление