Въпреки, че вече няколко години в сила е Законът за забрана на тютюнопушене, видимо това не се спазва в огромна част от пловдивските заведения.

Проверка на репортер на TrafficNews.bg откри, че за разлика от преди, когато собствениците си позволяваха да пощадяват своите клиенти, като им позволяват да пушат след 22 часа, сега и по обяд може да забележите пълни заведения, но за съжаление - пълни, не с какво да е, а с цигарен дим!

Кафенета, ресторанти, коктейл барове най-нахално дават на своите клиенти измайсторени свещници и чашки с вода под претекст, че ако дойде проверка глобата е за тяхна сметка. В някои барове дори пепелниците са поставени на масите без да се крият от проверяващи.

Преди по-малко от месец от Регионална здравна инспекция поздравиха пловдивчани, че след извършена проверка на 70 заведения в широк център, са установени само в три от тях единични пушачи и се надяват това да не е изключение.

Дали е случайност, можем само да гадаем, тъй като пловдивчани и гости на града, влизайки в почти всяко заведение се сблъскват с неприятния цигарен дим още от вратата.

За съжаление забраната не се спазва не само в кафенета и барове, а и по места като ресторанти, където хората се хранят. В няколко от тях попитахме заведенията като клиенти защо тук се пуши, тъй като нас цигарения дим ни дразни, но получихме само:
"Като не ви харесва отидете другаде!"

Все още има надежда! В няколко пловдивски кръчми след въпрос дали ще може да пушим вътре сервитьорът вика собственика, който с усмивка сподели:

"Аз съм напълно съгласен със забраната за тютюнопушене и въпреки, че клиентите намаляват никога няма да разреша да се пуши в моето заведение"!!

Други шмекерии решиха да надхитрят закона като накарат желаещите пушачи да подпишат декларация, според която ако дойде проверка те поемат цялата отговорност. Още по темата вижте ТУК!

TrafficNews.bg