48 контейнера за разделно събиране на отпадъци са били запалени от началото на годината до сега в Пловдив,съобщи днес директорът на дирекция „Екология и управление на отпадъците” доц. Стефан Шилев .Според него това е дело на вандали,но излиза много скъпо на общината,тъй като цената на един контейнер е 700 лева.

Информационна кампания по проекта за разделно събиране и рециклиране на отпадъци,стартира на 15-ти септември в Пловдив,оповести на пресконференция и Мариана Петкова – мениджър в Екобулпак. Целта на проекта е да се намалят отпадъците, които се депонират и да се повишат количествата разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности.

Продължава и кампанията „Картонена европейска столица” с мото „Голямото събиране”. Градинката на търговски център „Гранд” ще бъде възстановена,след активно почистване и рециклиране на боклука. В нея ще се включат всички училища от район „Централен” и район „Тракия „.Те ще събират картонени опаковки, с които по-късно на главната ще бъде построен „Колизеум”,който ще е с внушителни размери – 5м на 4м височина. От 25-28 септември ще продължи събирането на отпадъци и изграждането на скулптурата.

 

Станимира Пейкова

 

TrafficNews.bg