Родни припорозащитници се събират пред парламента днес с искане за забрана на фермите за ценни кожи у нас. Акцията се провежда като част от Световния петък без кожи и се организира от сдружение КАЖИ. Събитието започва в 18:00 ч. и повдига въпроса за отглеждането и убиването на животни като норки и лисици, само и единствено за техните кожи.

Мащабен екран ще бъде поставен в градинката пред Народното събрание. На него ще се проектират кадри от халетата на най-голямата ферма за норки в България. Гражданите, които се включат в демонстрацията този петък, ще имат възможност да подпишат на място отворено писмо до народните представители. По време на митинга ще се проведе и артистичен пърформънс с участието на общността "Дерида Денс – артисти и приятели".

Един от поводите за демонстрацията е законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи в България.

"България е на кръстопът да вземе важно решение. Но то се бави и това коства животи. Законопроектът за забраната е внесен в Парламента от група депутати и чака да бъде гласуван. Очите ни сега са насочени към народните представители. Те ще решат още колко животни трябва да бъдат обречени на страдание и смърт в България, само за да се кичим с техните кожи. Отново излизаме на улицата, за да напомним за това", обяснява председателят на КАЖИ Петя Алтимирска.

Вторият повод за акцията е Световният петък без кожи, който неслучайно съвпада с "Черния петък". На този ден в хиляди магазини в България огромна част от продуктите с ценни кожи ще стигнат до потребителите.

"Дали тези потребители знаят за жестокия произход на това, което купуват? Помпони на шапки, яки на качулки, елеци, палта, ключодържатели и още много дребни неща, с които хората неусетно поддържат жестокостта към животните във фермите за ценни кожи", казва още Алтимирска.

Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и в София по същото време,  се очаква около 19:30 ч. да се присъедини към демонстрацията до Парламента срещу фермите за ценни кожи. С това символично се подчертават допирните точки между двете каузи. От КАЖИ отбелязват, че наред с етичните и хуманните проблеми с фермите за кожи, те водят също до екологични проблеми и застрашават биоразнообразието.

Само преди около 10 дни се състоя и акцията Седмица в клетка, в която се включиха близо 70 души. Сред известните лица, които влязоха в клетката бяха Диляна Попова и Дидо от Д2, както и депутати, които подкрепят забраната на фермите за кожи. Животните, които се отглеждат заради кожата си у нас, са около 130 000. През ноември по-голямата част от тях ще бъдат убити по особено жесток начин - в газови камери, след което ще бъдат одрани.

Диляна Попова и Дидо от D2 влизат в клетка пред парламента заради норкитеДвамата подкрепят кампанията за закриване на фермите, където избиват хиляди животни

Сто хиляди в газови камери: Протест пред най-голямата ферма за норки у насТам само след месец ще бъдат убити в газови камери и одрани заради кожите им над 100 хил. норки