Известно е, че най-дългата пешеходна улица не само в България, но и в Европа е в Пловдив. Със своите 1750 метра тя измести първенството на столицата на Дания - Копенхаген, където улица за пешеходци е с дължина от 1500 метра. Но кой е най-дългият булевард в България и къде се намира той?

Оказва се, че най-дългият булевард в България се казва... България, пише PlovdivTime.bg. Пътната артерия, която се простира на 21 600 метра, се намира в Русе.

Наричан от местните още Международното шосе, булевардът започва от входа на града от посока София и завършва при кръговото движение на ГКПП Дунав мост. Това е една от най-важните пътни артерии както в града, така и за международния трафик в района.

Пътят е изграден през 50-те години на миналия век, а през 70-те е разширен с второ платно, пише profit.bg. Шосето, което разделя Русе на две части, е наричано от жителите на града и "булевард-убиец" заради множеството тежки катастрофи, случили се на него.

Любопитен факт е, че пътната артерия се използва без акт 16 близо 10 години заради извършен некачествен ремонт.

Спорове за поддръжката й пък се водят редовно между общинските власти и агенция Пътна инфраструктура, тъй като булевардът е както международен път, така и градска улица.