Срещу служителя на "Гранична полиция" Костадин Стоянов е образувано дисциплинарно производство и резултатът от това дисциплинарно производство ще бъде уволнение, но съдебната система е тази, която трябва да си каже тежката дума.
Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.
"Аз бих му казал, че никога няма да му простя", заяви Бакалов и подчерта, че след инцидента, при който Стоянов причини смъртта на 11-месечно бебе, в МВР са предприети мерки за затягане на дисциплината.
"От 6 август досега съм уволнил двама служители на МВР за употреба на алкохол", съобщи Бакалов.
Той и днес каза, че "има засечки на кандидати за депутати от различни политически сили, от основните партии, които организират за собствена сметка и за собствена изгода купуване на гласове, което ще ги изведе на предни позиции". "Бройката не е малка и е повече от 10", призна Бакалов.
На въпрос направи ли МВР абсолютно всичко, за да помогне на хората, пострадалите от бедствията, Бакалов отговори: "МВР направи всичко възможно, което е в неговите възможности, но МВР не може да бъде навсякъде.
Във връзка с последните наводнения бяха предупредени областни и местни ръководства за това, че ще има обилни валежи, но в края на краищата няма как да се предвиди от къде ще изскочи заекът. Големият проблем е, че хората в парламента, трябва да разберат, че е необходимо да се изгради система, която да работи с превенция".
"Аз и мои колеги от Министерски съвет гласувахме предложение до ЕК да извърши мониторинг на цялата ни система за действия при бедствия, аварии и катастрофи, затова как трябва да реагираме. Моето лично мнение е, че в тази операция имаше доста пропуски", коментира той.
Помолен да коментира факта, че майката на убития при акцията в Лясковец командос Емил Шарков, Ваня Рибчева започва свое собствено разследване на случилото се преди броени месеци, Бакалов обясни: "Нейната жалба е пристигнала в МВР и дирекция "Инспекторат" е започнала вече цялостна проверка, но първият получател на тази жалба е прокуратурата".
"Не ми харесва Законът за МВР", оплака се служебният министър.
"За мен, хората, които работят в пожарната са абсолютно подготвени. Те са най-добре оборудвани в системата на МВР. България е единствената държава на Балканите, която разполага с техника. Превенцията не е само работа на МВР, тя трябва да се извърши и с местните власти", коментира служебният министър.

TrafficNews.bg