ЦИК предлага на управляващите да бъде увеличено възнаграждението на членовете на Секционните избирателни комисии. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Стефка Стоева, цитирана от БГНЕС.

"Вече сме обсъдили 5 принципни решения, които сме изпратили за съгласуване. В тях сме предложили по-високи възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии - 95-100 лв. на председател за първия тур. Досегашните възнаграждения остават за втория тур, който по принцип е по-лек. Отделено сме предложили и възнаграждение за участие на членовете в обучение, за да могат да пътуват до мястото, където то се провежда“, коментира Стоева пред журналисти по време на кръгла маса, посветена на подготовката на ЦИК за местните избори.

Така, ако държавата увеличи парите на членовете на СИК, те ще получават между 150 и 160 лв. общо от двата тура. В момента членовете на СИК вземат малко над 50 лв.

До 6-ти септември ЦИК пък трябва да назначи всички общински избирателни комисии, които започват да работят от тази дата.

"31 юли е срокът, до който трябва да са готови част от нашите решения. От четвъртък започваме да приемаме изборните книжа. До края на август ЦИК трябва да е приела всички свои решения и книжа, които са основата за започване на изборния процес. Вече сме обсъдили 5 принципни решения, които сме изпратили за съгласуване", каза още Стоева, като сред тях е и предложението им за вдигане на възнагражденията на членовете на секционните комисии.