Ултраси от фракцията „София Запад”, който обединява най-радикалните фенове на "Левски", са сред основните действащи лица  в групата, която предизвика расисткия скандал на мача между България и Англия в понеделник, научи TrafficNews. Те са разпознати по записите от камерите на стадион „Васил Левски” и тв екипите, отразявали двубоя.

15 души са уличени, че са издавали маймунски звуци към тъмнокожите английски национали и са вдигали ръце за фашистки поздрави по време на мача. Шестима от тях вече са задържани, а друти трима са разпознати и се издирват от полицията, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев пред журналисти пред Първо районно управление, където се разпитват задържаните фенове. Той потвърди, че членове на известна фракция от футболна агитка са сред заподозрените.

"Не толерираме такова поведение, всички нарушители на обществения ред ще бъдат призовани, някои от тях задържани и спрямо тях ще бъде взето отношение", заяви още старши комисар Хаджиев.

Отвън пред Първо РУ има много близки на привиканите за разпит запалянковци.

"Чакам пред райнното, защото моят приятел е вътре. Той е на 16 години, отведен е от полицаите в 6,40 часа от дома му. Казали са само, че е във връзка с мача срещу Англия", обясни пред TrafficNews момиче, което стоеше пред Първо РУ заедно с майката на гаджето си.

Какви ще са наказанията за задържаните ще реши прокуратурата. Те може да бъдат обвинени по Наказателния кодекс или да бъдат санкционирани по Закона за футболното хулиганство.

Заподозряните като виновници за расисткия скандал запалянковци по време на мача стоят между секторите А и Б на стадиона. Те са с черни дрехи и с надписи  и символи на "Левски". На оградата под тях са разпънати две знамена – едното на фенове на "Левски", а другото - на фенове на "Локомотив" (Пловдив), което вероятно означава, че и запалянковци на тима под тепетата са сред издирваните.

На една от снимките на "Ройтерс" се виждат две от популярните лица сред феновете на "Левски" – ММА боецът Георги Валентинов и Тодор Грудов, наричан Теди Хитлера, който е сред лидерите в агитката на сините.

Според доклада на пратените на стадион "Васил Левски" шпиони на УЕФА пък част от виновниците за расисткия скандал са влезли като стюарди. Около 20 човека са се появили на трибуните с потници на охранители, които след това са свалили и са се присъединили към феновете, които са обиждали тъмнокожите английски национали Рахим Стърлинг, Маркъс Рашфорд и Тайрън Мингс.

Представители на партньорската организация на УЕФА за мониторинг на дискриминацията FARE са видели всичко това, но не са го заснели. Според техния доклад е редовна практика клубните и националните отбори от Източна Европа да наемат футболни хулигани в ролята на охрана на стадиона.

„Тези хора облякоха по един потник на длъжностни лица, за да се вмъкнат незабелязано покрай проверките. Това е изключителен пропуск и недоглеждане от страна на Българския футболен съюз“, обяви пред „Дейли Телеграф“ Павел Клименко, който е шеф на департамента за Източна Европа на FARE.

Той потвърждава, че наблюдателите са видели нацистки поздрави на трибуната, на която обикновено се настаняват феновете на "Левски". Там е имало и привърженици на "Локомотив" (Пловдив), но маймунски звуци са били чути и от сектора, приютяващ фенове на ЦСКА.

„Когато се активира антирасисткият протокол на УЕФА, видяхме група от около 20-30 привърженици да се изнизват от стадиона почти без съпротива, което навежда на мисълта, че действията им не са били просто спонтанни“, коментира Клименко.

Човекът на FARE уточнява, че голямата част от скандиранията, които можеше да се чуят на стадиона, са били насочени срещу БФС: „Те бяха от сорта на „К*р за БФС“ и „К*р за Михайлов“. Българските ултраси – и на национално, и на клубно ниво, имат дългогодишен конфликт с Михайлов и с БФС като цяло, продиктувани от лошото представяне на отбора и други неща. Така че те мразят и президента на централата си.“

„Дори имат прякор за него. Наричат го Перуката, което издава, че нямат топли чувства. Но да отдадем всички тези действия само на намерението да наранят президента на БФС и централата като цяло, е прекалено конспиративна теория“, твърди още Павел Клименко по повод версията, че расисткият скандал е режисиран, за да бъде свален Боби Михайлов като шеф на БФС.