Строителна програма за 30 милиона лева са подготвили кметовете на шестте пловдивски района. Те са депозирали проектите си в голямата община и чакат да получат финансиране. Какви пари ще им отпуснат, ще стане ясно при гласуването на бюджета. Проекторамката му е 303 млн. лева, но шефката на финансите Виктория Чавдарова поясни, че предстои да се прибави преходният остатък. Годината е предизборна и всеки от районните управници се надява да получи повече.

"Въпросът е исканията ни да са реалистични. Мога да напиша обекти за 10 млн. лева, но дали възможностите позволяват това", разсъждава кметът на "Източен" Николай Чунчуков. Неговата програма е по-скромна. "Довършваме новата пристройка към детска ясла "Веселушка", която ще осигури допълнителни места за две групи. Обектът е за 480 000 лв. и има финансиране", добави той. За 50 000 лв. ще оборудват зелена стая в ОУ "Петко Р. Славейков". Ремонт на вътрешноквартални улици, реновиране на 5 детски площадки и изграждане на връзка между ул. "Уидроу Уилсън", "Бъндерица" и бул. "Марица-юг" са другите по-големи обекти.

Кметът на район "Северен" Ральо Ралев е подготвил програма за близо 7 млн. лева. Отсега е наясно, че няма да му дадат толкова пари. 3,5 млн. лева е поискал за реконструкция на бул. "Дунав" в отсечката от колелото с "Брезовско шосе" до новия бул. "Северен". Премахване на паважа, нови тротоари, велоалеи и осветление включва основният ремонт. Други 3 млн. лева е записал Ралев за строеж на нова детска градина "Пролет", тъй като съществуващата е в лошо състояние и трябва да се събори. Три нови детски площадки за 150 000 лева включва още програмата му.

Мащабни инвестиции се предвиждат и в район "Западен". Кметът Димитър Колев се надява скоро да бъде даден старт на първия общински многоетажен паркинг. Той е на стойност 3,5 млн. лева и ще осигури места за 150 автомобила. Отделно кметството е пуснало поръчки за 2 млн. лева, с които ще се ремонтират улици през 2019.

Хълмовете Бунарджика и Сахат тепе преобразени

Два от знаковите пловдивски хълма стават неузнаваеми т.г. Благоустройството на най-посещаваното тепе - Бунарджика, започна още през есента на 2018 г., пише 24 часа. Инвестицията е 2 млн. лева. Първият етап се изпълнява с облицоване и укрепване на акведуктите, ремонтна бетонните пързалки и езерата, ново осветление. И другият хълм, известен като Сахат тепе, ще претърпи промяна. 

Видеонаблюдение, ремонт на настилки, поставяне на парапети за по-голяма безопасност е записал кметът на район "Централен" Георги Стаменов. По думите му хълмът трябва да стане любимо място за посещение.

С много амбициозна програма е и кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Той ще благоустроява микрорайон А-7. Набляга на паркинги и настилки пред най-големия блок 96, чиито входове стигат да буквата "З". Нови подходи, тротоари и паркоместа ще се прави и пред блок 84, където е живял Христо Стоичков. Детска площадка в началото на парк "Лаута" също ще се гради. Сред приоритетите е и нова ограда на Ботаническата градина.

Над 4 млн. лева е програмата в район "Южен". Тя влючва преасфалтиране на части от бул. "Никола Вапцаров", реконструкция на ул. "Даме Груев" и пет паркинга за 900 000 лева, обясни кметът Борислав Инчев.