Училищен директор с 38 години стаж в сферата на образованието, от които 27 на ръководната позиция, без провинения в работата си, е принуден да се пенсионира предсрочно, а на директорския пост светкавично е назначен друг човек. Случаят е от крумовградското село Поточница.

От Сдружението на директорите в сферата на образованието се обявиха в защита на колегата си, а от Регионалното управление на образованието (РУО) в Кърджали заявиха, че са постъпили така, за да спазят законовите изисквания.

Две години и четири месеца остават до пенсионирането на Веселин Генов, директор на ОУ „Иван Вазов“ в крумовградското село Поточница, пише Дарик. Въпреки това той е принуден предсрочно да се пенсионира:

"Въпреки моята добра работа, без никаква причина началникът на РУО ме освободи. Начинът, по който ми беше прекратен трудовият договор причини психологически тормоз не само на мен, но и на семейството ми. Имах усещане за безпомощност и гавра с достойнството ми. Нямам думи, аз съм като в изолация, безпомощност. Даже не изчакаха два месеца, срока на предизвестието, за да може да се простя с колектива, да свикна с това, че ще бъда освободен. Така и не можах да разбера защо толкова бързаха".

В РУО-Кърджали е постъпила молба за заемане на директорската позиция от лице с 10-годишен педагогически стаж. Това е причината Веселин Генов да бъде пенсиониран преждевременно, обясни Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали:

"Той е работил като преподавател в община Крумовград в различни училища. Той е прогимназиален учител, но не мога в момента да кажа точно по какво е преподавал, защото не са пред мен документите. Но той имаше 10-годишен опит и на практика заявяваше желанието да заеме една такава длъжност".

Попитан какво е наложило да се действа в толкова спешен порядък, Колев каза: "Конкретната молба, която постъпи, беше с определена заявка да бъде заето мястото от 5 февруари, записано е в самата молба".

От Сдружението на директорите в средното образование се обявиха в защита на колегата си. Председателят на сдружението Асен Александров:

"Всяко такова пенсиониране, при което пенсионираният си тръгва с болка, разваля климата в училището, което неминуемо води до намаляване на резултатите на учебния процес. Това не са взаимнозаменяеми машини. Всеки човек трябва да бъде изпратен с благодарност, с достойнство".

От сдружението искат законови промени, които да позволяват предсрочно пенсиониране на учители и директори само при тяхно изрично желание или когато се налага заради съкращение на щата, добави още Асен Александров.