Въпросът дали ще се учи в деня след балотажа на местните избори вълнува много ученици и техните родители. Дните след първия и втория тур на вота са определени като учебни дни. Въпреки това от Министерството на образованието са изпратили писма до училищата, които сами да решат дали 28 октомври и 4 ноември да са неучебни, но присъствени дни. Това обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Училищата ще решават дали 4 ноември ще е учебен ден за тях или ще бъде неучебен, но присъствен ден, като това ще зависи колко изборни секции е имало на 3 ноември в тях", каза Вълчев.

Просветният министър е категоричен, че 4 ноември няма да е ден без образование и ще има различни интересни и спортни занимания за учениците. Децата може посещават също обекти с образователно и културно значение, като тези дейности разширяват образователната среда на учениците и в по-голяма степен може да мотивират интереса им за учене, помагат им да свържат знанията извън учебните часове с тези от учебните часове.

Заедно с БАН, със Сдружението на общините и с Министерството на културата се разбрахме по-голямата част музеите да бъдат отворени и да приемат учениците при преференциални условия, коментира министър Вълчев.