Във връзка с усложнената ситуация с коронавируса в България, образователната система в Община Пловдив е много добре обезпечена и организирана. Всички училища имат готовност да организират обучението си дистанционно. От миналата година има активирани облачни технологии във всички учебни заведения. За целта са обучени над 170 преподаватели. В момента в облака cloud.plovdiv.bg се качват инструкциите и материалите.

"В случай, че се наложи да се удължава грипната ваканция имаме организация и технологична възможност да извършваме дистанционно обучение на 100% във всички общински училища", заяви пред медиите зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.  



От следващата седмица учениците се връщат в класните стаи. Община Пловдив е изпратила всички указания за периодична дезинфекция във всички сгради. Този процес в класните стаи ще се извършва преди и след учебните часове, а общите помещения и санитарните възли - по време на час. Дадени са допълнителни указания на преподавателите и учениците за редовно миене на ръце и за редовно проветряване на класните стаи. Всяко учебно заведение само си изготвя графика за дезинфекция. Една част от тях вече са започнали тези действия, като работят с общинската дезинфекционна станция. Други са наели частни фирми.

От началото на седмицата е предоставен списък с компаниите, от които могат да се закупуват дезинфекциращи препарати. Има ясни разпоредби какъв тип препарати могат да се ползват, какво трябва да съдържат те, за да бъдат максимално ефективни и безопасни.

Макар и в доста намален състав, детските градини в града работят - между 35 и 40% от децата посещават заведенията, разпределени в сборни групи. Дезинфекцията в сградите се извършва три пъти дневно, когато децата не са в стаите. "Стремим се да не допускаме в помещенията родители, ще се следи много внимателно за болни деца и персонал, за да могат всички да бъдат връщани своевременно вкъщи. Стремим се да спазваме всички разпореждания на Националния щаб без да се създава излишна паника, към този момент организацията е добра", подчерта Стефан Стоянов.