По-топлото време е малко вероятно да спре разпространението на COVID-19, заяви Франсис Колинс, директор на американския Национален институт по здравеопазване, позовавайки се на проучване на учени, които откриха, че SARS-CoV-2 е много по-устойчив на горещи температури от другите вируси.

Изследването, публикувано в списание Science, е проведено от учени от Института по околна среда в Принстън. Моделът изчисли как ще се разпространи вирусът това лято, като вземе предвид очакваното горещо време. Според откритията на учените високата температура на въздуха няма да бъде достатъчна, за да забави първоначалното и бързото разпространение на коронавирус сред населението.

Изследователският екип откри, че липсата на имунитет на човек срещу SARS-CoV-2 ще бъде основният фактор, допринасящ за постоянно и бързо разпространение на новия коронавирус през това лято и есен.

"Очевидно ще трябва да изчакаме, докато ваксината пристигне. Въпреки това, в момента много изследователи се съмняват, че пандемията COVID-19 може да изчезне през лятото", заключи Колинс, цитиран от Си Ен Ен.

По-рано някои учени предполагаха, че повишаването на температурата и влажността на въздуха може да намали разпространението на SARS-CoV-2, вероятно точно като други вируси, които се разпространяват по-бавно при топло време. Въпреки това, COVID-19 значително се различава от другите коронавируси в това отношение, което беше потвърдено от скорошно проучване.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно подсказваше в началото на пандемията, че летните горещини ще убият вируса.