Новите учебници по история да бъдат коригирани, обеща образователният министър Красимир Вълчев. Той коментира пред журналисти острите реакции както сред обществото, така и на политици, по повод съдържанието в учебните пособия. Причината е, че според граждани информацията за комунизма в учебниците е била манипулирана и изопачава фактите.

Учебниците за десети клас по история обхващали цялата история на България във всички периоди, включително и най-новата история. За съжаление в най-новата история има разделителни линии, има моменти, които ни разделят и които са дискусионни, подчерта Вълчев.

“Това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали е, че има минимизиране на някои факти, не достатъчен акцент върху базовите характеристики на периода и на режима. Има също така има опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи, има си и няколко откровено провокативни текста, затова аз съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, каза образователният министър.

Красимир Вълчев посочи, че в момента тези учебници не са утвърдени.

НПО-та за учебника по История в Х клас: Комунистически манипулации!Не били описани фалитите, но пък Бай Тошо "се грижил за благосъстоянието на народа"

Новите учебници по история за 10-и клас "абсолютна гавра", твърди журналистТази фалшификация на българската история не трябва да се допуска, опитват се да отровят българската памет!