Туроператорите ще излязат на митинг, а не на протест пред Народното събрание. Това обяви Емил Абазов, един от лидерите на Обединение „Бъдеще за туризма“. Митингът ще е във вторник от 11:00 часа. 

По-рано през деня стана ясно, че туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати от държавата с 10 милиона лева. За това са се разбрали представители на Обединението „Бъдеще за туризма” с премиера Борисов, министъра на туризма Марияна Николова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

„Днес беше направена първата крачка и изпълнено едно от нашите искания за среща с премиера Бойко Борисов. Но утре ще се съберем пред Народното събрание да напомним за себе си и да отстояваме нашата позиция“, каза Абазов. По думите му няма да бъде протест, защото исканията им не са политически. Просто бизнесът настоява за помощ. В последните дни се работи в посока за осигуряване на подкрепа, но са нужни още усилия, допълни той.

Обединението иска спешно да бъде премахната карантината за Турция, т.е. български туристи да могат да ходят в съседната страна на почивка и да се връщат без стоят в 14-дневна изолация. „Имаме много клиенти, които искат да ходят в Турция, но правят откази", обясни Емил Абазов.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) нямат решение за подкрепа на митинга утре.