„ГЕРБ с действията си вървят към ситуация, при която ще загубят повече от половината си електорална подкрепа от последните избори. Става дума за 1 140 000 гласа през 2017 г., към днешна дата отиват на 500-600 000. Това е поведението, което демонстрират”, прогнозира бившият втори в партията Цветан Цветанов пред БНТ.

Той заяви, че не е бил на митинга на ГЕРБ. Защото той е бил организиран, трябва да се помисли дали правителството, което трябва да прилага стандартни мерки към хората при ситуацията на пандемия, не ги нарушава с този организиран превоз.

„Това, което мога категорично да заявя, че протестът, който е против правителството и против статуквото, е в подкрепа на президентската институция. Това докато не се осъзнае от ГЕРБ, те влизат в много тежка криза. И подобни кризисни действия както днес, така и снощи водят до оттеглянето до много електорална подкрепа”, каза още Цветанов.

Той подчерта, че в момента трябва да се говори за политическите решения, които доведоха до това положение. Че трябва да се чуе становището на политическа партия ГЕРБ по казуса с Росенец, защото членът на Изпълнителната комисия, кметът на Бургас, общинските съветници там, без които не може да се вземе никакво решение, са провокирали всичко това, което се случи днес. Цветанов бе категоричен, че митингът в подкрепа на президента е спонтанен.

„Това, което наблюдаваме като действие, бих искал ГЕРБ да се върне към 2013 г., когато президентът Плевнелиев свали доверието си от кабинета Орешарски и хората спонтанно излязоха на улицата. По същия начин и онзи ден хората излязоха спонтанно, за да подкрепят не толкова президента Радев, защото много хора не са гласували за него, но искаха да защитят президентската институция. Но вие ме попитахте дали съм бил на митинга на ГЕРБ, но не и дали съм бил на другия. Не бях, но ако трябва да избирам, бих излязъл да подкрепя президентската институция”, каза той и припомни как през 2012 г.

Конституционният съд се е произнесъл в полза на президентската двойка Първанов-Марин за подписването на укази.

„И на президента Плевнелиев се наложи да защитава институцията заради едно решение в парламента на ГЕРБ, което също бе противоконституционно. Това е силата на разделението на властите”, каза още Цветанов. Той сподели, че това, което е видял на митинга на ГЕРБ, е че е имало много хора, които не са искали да бъдат там. Че е имало и такива, които си признават, че са били организирани.

„Това не е спонтанен митинг и с него превърнаха в жертва президента и президентската институция”, каза Цветанов. Той уточни, че се среща с много хора в страната и се сблъсква с много страх, че хората го молят да не се разбира за тези срещи.

„Не трябва да се възприема, че когато дадеш шанс на хората да избират, ти късаш живо месо. Всяка една политическа партия няма как да премести механично избирателя от една партия в друга. Въпрос на личен избор. От тези 1 140 000 гласоподаватели на ГЕРБ едва 20 000 са на различни длъжност в държавата. Всички останали са направили своя свободен избор. Вчера обаче мнозина ми се обадиха, за да обявят, че напускат партия ГЕРБ заради всичко, което се случва и заради разделението. Както и заради институционалната криза, за която днешното управление има вина”, коментира той темата за партията, която ще учреди.

Цветанов бе категоричен, че митингът в подкрепа на президента не е бил организиран, а спонтанен.  И посочи профила на участниците – хора, които са завели и децата си, отчаяни от ситуацията.

„ГЕРБ си помисли, че подкрепата им е даденост. След местните избори до настоящия момент не са направили нито едно събитие, освен организацията на вчерашния протест в подкрепа на правителството”, каза още Цветанов.

Той не взе категорична позиция докъде ще доведат протестите и има ли сценарий за служебен кабинет.

Цветанов благодари на всички, които са участвали в сценария „Апартаментгейт”, с който бе отстранен от партия ГЕРБ.

„Това ми спести неудобството да участвам в събития като вчерашното”, каза на финала той.