Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев ще организира рокфестивал на територията на руския детски лагер "Радуга" в курорта Камчия. "Прекрасно място за нов рок фест. Море, плаж, амфитеатър, хубави групи. Какво му трябва на човека на 5 и 6 септември", написа той в профила си във Фейсбук. Публикацията е илюстрирана със снимка на амфитеатър в лагера, който е собственост на правителството на Москва.

Цонев не назовава директно мястото, но в уклончиви коментари под публикацията си няколко пъти прави недвусмислени намеци, че става дума именно за базата на "Радуга".

В началото на годината Русия обяви плановете си да превърне лагера в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интереси в Европа". По-късно беше обявено, че тази идея ще бъде реализирана с превръщането на "Радуга" в един от деветте "губернаторски лагера", които страната възнамерява да открие през 2020 г. Според информационната агенция ТАСС те ще бъдат създадени по модела на младежкия център "Артек" в анексирания от Русия Крим.

Цонко Цонев беше кмет на Каварна от 2003 до 2015 г. В този период той стана известен с фестивала "Каварна рок фест", който му спечели прякора Кметъла, припомня dnevnik.bg.

Рокконцертите в Каварна бяха организирани от дружеството "Жокер медия". Справка в Търговския регистър показва, че до края на 2010 г. мажоритарен собственик на компанията е била Лияна Ованесова Мелик - Пашаева. Тя е дъщеря на един от най-известните руски бизнесмени у нас, Ованес Мелик-Пашаев.