Центърът по наркомании, който вдигна на бунт жителите на столичния квартал "Младост",  ще бъде настанен временно в двора на Окръжна болница, увериха от здравното министерство. Въпреки това за днес в 18,30 е насрочен нов митинг на живеещите наблизо.

 

"Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата.

С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района Министерството на здравеопазването е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал", обявиха от ведомството на министър Кирил Ананиев. 

От там са получили и уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

Хората на Ананиев дават за пример други подобни центрови, които не са създали проблеми в своите квартали. 

"На територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. 

Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция.

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти", добавят от здравното министерство.

"Няма да се хванем на тия приказки. Знаем как временните неща стават постоянни", коментираха пред TrafficNews инициатори на протеста.  

От Столична община по-рано пък обясниха, че решението за преместването на Националния център по наркомании в района на държавната болница „Св. Анна“ е взето от Министерство на здравеопазването. 

Досега той се помещаваше в общински имот на улица "Пиротска" 117, но договорът за ползването му със здравното ведомство е изтекъл през есента на 2018 г.  "Като принципал на Центъра, МЗ намери друга сграда, държавна собственост, в която е преместил дейността му. Не отговарят на истината разпространяваните сред гражданите от "Младост 1" твърдения, че решението за отваряне на центъра е взето от Столична община, както и че сградите са общинска собственост", заявиха от Столична община. 

В сградата на "Пиротска" 117 ще бъде настанена бъдещата детска поликлиника.

Преместването на центъра за наркомании в "Младост" влезе и в предизборната битка. За готвената рокада алармира главният архитект на района Стефан Стефанов, който се кандидатира за независим кмет.

„В нашия квартал ни настаняват Център по наркомании - между три детски градини, две училища и жилищните блокове. Той се позиционира в двора на УМБАЛ „Св. Анна” между детските градини 117„Надежда”, 71„Щастие” и 11„Мики Маус”, и 118СУ „Людмил Стоянов” и Технологичното училище по електронни системи. Разстоянието между Центъра по наркомании и входа на 11 ДГ „Мики Маус” е петдесетина метра! А дори всичко това не е най-страшното – всичко става абсолютно НА ТЪМНО. Тайно, без обществено обсъждане, докато хората са били в отпуск”, написа в социалните мрежи арх. Стефанов.

Той прави уточнение, че съобщението не трябва да се бърка по никакъв начин с предизборната кампания и това, че е издигнат за независим кандидат за кмет на района: „Просто аз, както и стотиците разтревожени жители, съм родител, баща и смятам за възмутително, център по наркомании да бъде изтипосан насред жилищен квартал, на петдесетина метра от детска градина”, обясни Стефанов.

Днешният протест на съкварталците в 18:30 часа ще се проведе между бл. 18 и УМБАЛ „Св. Анна”, където се открива центърът. 

Столичен квартал се вдига на протест! Хората не искат наркозависими до домовете сиПовод за възмущението е станал Националният център по наркомании