Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради евентуални нарушения при раздаването на партийните субсидии.

В предаването си преди дни Слави Трифонов обяви, че партиите взимат с 2.32 лв. повече, отколкото трябва.

Според Закона за държавния бюджет на Република България, за 2018 г. субсидията за партиите е 11 лева за получен действителен глас на последните парламентарни избори. Според изчисленията на шоумена и екипа му обаче, това не било съвсем така и партиите взели 13.23 лв.

Според сметките на Слави, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Припомняме, че една от точките в организирания от Трифонов Национален референдум беше именно субсидията на партиите да бъде в размер на 1 лв. на глас. Резултатите от референдума бяха разгледани от депутатите в парламента, но искането за промяна в размера на субсидиите беше отхвърлено.

След сезиране от информацията в тв предаването, обвинител №1 разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност. Тя следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

Информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.