Вече е ясно през каква тройна цедка ще трябва да преминат кандидатите за свободните 12 000 места за чиновници в държавната администрация. Още през 2015 година бяха въведени етапите на подбор – централизиран тест, който е задължителен за всички, и отделно препитване и интервю в съответното ведомство за успешно преминалите.

Влизането в сила на новия регламент обаче беше отложено за октомври тази година. През това време бяха пускани няколко обществени поръчки – как да изглеждат самите тестове, какви точно компетенции да проверяват, самото им изработване.

Проектът на новата наредба за конкурсите за държавни служители вече е пусната за обществено обсъждане от екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Самите тестове ще се провеждат от Института за публична администрация (ИПА), ще са в три модула, а времето за решаване ще е точно два часа

Нивото на трудност на задачите в модулите пък е съобразено с групата длъжности, за които се кандидатства – за експерти или за висши служители. Първо се проверява общата им компетентност, после какви познания имат в административната уредба, а накрая и компютърните им познания.

Първият етап от конкурсите ще е централизиран тест, който ще се решава на компютър. Освен логическата задача, той ще включва проверка на уменията за четене с разбиране и оценка на общата компетентност на кандидатите. Ще има специфични въпроси в зависимост от дължността и такива за компютърна грамотност. Компютърните задачи обаче ще имат най-малка тежест в оценката от първия етап.

Вторият етап ще е във ведомството, което търси хора. Той също може да е тест, но е предвиден вариант и за есе или разработване на концепция.

Третият етап ще е интервю на кандидата за държавен служител.

Без конкурс вече ще може да се заемат само длъжности на непълно работно време или при прехвърляне на чиновник от едно работно място на друго.

Реално чиновниците са малко над 130 000, като по-голямата част от тях са в централната администрация – министерства, агенции и др. Общинските и областните чиновници са малко над 35 000.

Най-високата заплата в администрацията е 4320 лева и тя е за директор на дирекция. Mинимaлнo възнaгpaждeниe oт 460 лeвa мoже дa пoлyчaвaт cпeциaлиcтитe, глaвнитe cпeциaлиcти, cтapшитe cпeциaлиcти, тexничecĸитe cътpyдници, изпълнитeлитe, млaдшитe eĸcпepти и финaнcoвитe ĸoнтpoльopи. Oт oбoбщeнитe дaнни cтaвa яcнo, чe 7278 cлyжитeли в дъpжaвнaтa aдминиcтpaция пoлyчaвaт оcнoвнa мeceчнa зaплaтa дo 550 лeвa.