Пловдивчани, гордейте се! Днес Пловдив е центърът на културна Европа! С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева официално откри изложбата с фрагменти от Берлинската стена, която от два дни е разположена на площад "Римски стадион". Според нея инициативата ЕСК ще даде шанс на България да бъде разпознаваема и извън Стария континент.

Градът на тепетата пръв ще отбележи 30-годишнината от падането на Берлинската стена, изтъкна Тотев. 

Припомняме, че експозицията представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на ХХ век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена. Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по "стената", политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кростоф-Еманюел Буше, Киди Ситни. 

Стотици пловдивчани и гости на града на тепетата вече са окупирали Главната пешеходна улица. Градската художествена галерия, където преди дни бе открита изложбата на Кольо Карамфилов, се пръскаше по шевовете. След минути ще бъде даден старт на концерта на Духов оркестър "Д`Амброзио" от Матера, който ще се проведе пред сцената на Община Пловдив. 

Пълната програма на днешните събития можете да видите тук:

Пълна ПРОГРАМА на официалните събития за приветстването на Пловдив като Европейска столица на културата