Общо 6192 кандидат-студенти са се включили в кампанията за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за новата учебна година. Крайният срок за подаване на документи бе 1 юли, а до 2 юли включително се приемаха документи само за кандидатстване с оценки от ДЗИ. Данните съобщи зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че миналата година документи са подали 6000 души, което превръща настоящия резултат в своебразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната.

От записалите се тази година 3406 кандидатстват само с оценка от ДЗИ, а останалите 2786 човека се включиха в изпитната сесия от 28 юни до 2 юли включително. Класирането ще се извърши на два етапа: първо класиране, което ще бъде обявено на 7 юли, и второ – на 21 юли.

В Топ 3 на най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности тази година попадат „Право”  – 746 първи желания, следвана от „Предучилищна и начална училищна педагогика” – 677 първи желания и „Национална сигурност” с 408 първи желания.

Най-висока конкуренция се очертава в „Национална сигурност” редовна форма на обучение – 226 първи желания при обявен прием от 20 места, „Право” в задочна платена форма  – 224 първи желания при 20 обявени места, и „Психология” в задочна форма – 143 първи желания при обявени 15 места. При тези специалности за едно място, по първо желание, се борят средно 10 – 11 души. По общ брой на заявени желания на първо място е „Маркетинг”, редовно обучение, с 1190 включвания в списъците с желания на кандидат-студентите, следвана от „Бизнес мениджмънт”, редовно обучение – отбелязана от 1096 кандидати, и „Право” в редовна форма, пожелана от 946 души.

Традиционно на голям интерес от кандидат-студентите се радват и специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна и редовна форма, редовните форми на „Софтуерно инженерство” и „Софтуерни технологии и дизайн”,  и „Физическо възпитание”.

Кандидатът с най-много желания тази година е жена, отбелязала 36 специалности, първите от които са за Факултета по математика и информатика.

Най-младият кандидат в кампанията на ПУ „Паисий Хилендарски” е младеж на 17 години, който е кандидатствал за прием в специалността „Английска филология”. Най-възрастният кандидат е жена 58 години, кандидатствала за обучение срещу заплащане в специалност „Право” - задочна форма.