Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до врачанското село Лютиброд. Местните хора са се надявали, че след затварянето на местен завод ситуацията с рибата ще се подобри, но се случва точно обратното.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата.

Покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели, разказаха местни жители пред Би Ти Ви.

Иван Коцев е сигнализирал всички институции, които имат отношение към подобни казуси – ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца. Те отказаха да дадат каквото и да е становище и причина”, заявява Иван, според

когото замърсяването „безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на малката електроцентрала „Черепиш” и почистването на басейна на водоема”.

„Най-вероятно говорим за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите”, смята Иван Коцев, който е сред организаторите на инициативен комитет в село Лютиброд, чиято цел е решаване на проблема с измиращата риба.

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес.